Miért az impresszionizmus volt rám hatással, kik a nagy kedvencek

2020.06.07

A fény felbontja a színeket, a levegő rezgése elmossa a szilárd körvonalakat, a felületen reflex-hatások vibrálnak. Ebből a látásmódból következik a sajátos impresszionista festéstechnika: a vásznon apró, tiszta színfoltok rakódnak egymás mellé, amelyek megfelelő távolságból nézve optikailag keverednek, és a szemlélőben kiváltják a megfelelő szín-benyomást. Hiányzik a szilárd szerkezeti váz, a tulajdonképpeni szigorú kompozíció, gyakran rögzül a mozgás, a hirtelen mozdulat, a pillanatszerű, a lebbenő. Remek lehetőség a határtalan fantáziának.

Az impresszionizmus igazi irodalmi területe a líra és a leíró próza. Stíluseszközei között ott találhatóak a színes, varázslatos képek, a metafora, a szinesztézia, amely a megszemélyesítést és a különböző érzéki benyomásokat olvasztja össze. Szívesen él zenei hatásokkal, hangutánzó szavak használatával, formai és rímelési bravúrokkal. A színek, árnyalatok, képzetek használatában az impresszionista festészet hatását vehetjük észre. Kedvenc szerzőim egyike Oscar Wilde, no és Kosztolányi Dezső, Juhász Gyula, Tóth Árpád és Ady Endre is a sorba kívánkozik. Nem véletlen az sem, hogy Debussy zenéje, no és Ravel az Ő Bolerójával ma is kellemes érzést kelt. De akik igazán hatással voltak, vannak ma is rám, a teljesség igénye nélkül C. Monet; E. Manet; E. Degas; P.A. Renoir; Vincent van Gogh; Szinyei Merse Pál, Rippl - Rónai József.

Majd az impresszionizmust felváltotta a posztimpresszionizmus, mely irányzat nagy alakjai szintén kedvesek nekem, mint például Paul Cezanne, Paul Gauguin. 

Jelenleg, ami nagyon érdekel, az az absztrakt festészet, új és váratlan lehetőségeket kínál. Egyedi, független és öntudatos lehetsz, nem kell a valóságra utalni, a lehetőségek tára határtalan.